Fantáziadús ábrándok, megalázó bukások és fényes győzelmek. Szinte mind megadatik annak az élsportolónak, aki fejébe veszi, hogy aranyérmes lesz az olimpián. De nem elég megnyerni, meg is kell tudni őrizni! Ritkán előfordul, hogy a roppant fizikai és mentális erőfeszítések árán megnyert érmet tolvajok orozzák el jogos tulajdonosától. Az már gyakoribb, hogy önmaga válik meg tőle, például egy jótékonysági aukción.

Az előző posztban azt jártam körül, hogy mennyit is ér egy olimpiai aranyérem. Ott kiderült, hogy, nem minden arany, ami fénylik, azaz az aranynak hitt érem sem készül teljes egészében aranyból, csak a külső bevonata. Noha összegszerűségét tekintve nem egetverően óriási az olimpiai érmek értéke, az eszmei értékük a valós értékük többszöröse. Jusson csak eszünkbe, hogy egy olimpiai éremesélyesnek hány ezer órát kell szakmai felkészüléssel töltenie, hogy egyáltalán potenciálisan is esélyesnek mondhassa magát. A mai szupermodern, teljesítmény-orientált korunkban, ahol a tudományosan alátámasztott edzésmódszerek, kihegyezett formaidőzítés, professzionális menedzsmentháttér, mentális állapot mind-mind döntő lehet egy-egy kiélezett versenyszituációban. A megnyert érmekhez fűződő sportolói kötődés szinte semmihez sem hasonlítható.

 

Forrás: www.thecoolhunter.com

Érmek aukción

Időről-időre azonban mégis előfordul, hogy egy olimpikon, bár emócinálisan persze kötődik a megnyert medáljához, de önként válik meg tőle. Szép kis summa ütheti a kezét! Természetesen nagyon kevesen vannak olyanok, akik például egzisztenciális bizonytalanság okán adják el érmeiket, olyanok viszont egyre többen, akik jótékonysági aukció keretében, vagy valamilyen pénzalap gyűjtési szándéktól vezérelve válnak meg tőle.

Így tett példázl Otylia Jedrzejczak lengyel úszónő, aki a 2004-es athéni olimpián nyert aranyérmét értékesítette egy jótékonysági aukción. A leütési ár 82 ezer dollár volt! Az 1980-as Lake Placid-i olimpián győztes amerikai jégkorong-válogatott egy tagja is az elárverezés mellett döntött. Ennek az akciónak a keretében cirka 310 ezer dollárért kelt el az aranyérem.

Az ukrán szuper nehézsúlyú bokszsztár, Vladimir Klicsko 1996-ban, Atlantában nyert aranyától idén 1 millió dollárért vált meg.

Elorozva

Ritkábban az is előfordul, hogy ellopják az érmet, s az soha sem kerül vissza jogos tulajdonosához. Szerencsés viszont az ausztrál John Konrad, aki negyedszázaddal a lopás után, 2009-ben kapta vissza azt a medált, melyet 1984-ben tulajdonítottak el tőle, azt követően, hogy az 1960-as római nyári olimpián nyert 1500 méteres gyorsúszásban. Az ő szerencséje abban állt, hogy egy internetes árverésen egy amerikai gyűjtő akadt rá az éremre, s felismerte, hogy egy olimpiai medálról van szó.

Az olimpiai és világbajnok norvég alpesi síző, Kjetil André Aamodt, aki minden idők egyik legeredményesebb és legsokoldalúbb sízője is bánkódhat medalionjai után. 8 olimpiai érméből 4 arany. 2003-ban egy betörő valamennyi olimpiai érmét ellopta, csupán a 2006-os torinói aranyérme van még a saját tulajdonában. Ejnye, jobban kéne vigyázni.

by Bery :)