A londoni ötkarikás játékok megnyitó ünnepsége előtt néhány nappal az infrastruktúra teljesen készen áll, a közönség lelkesedése magával ragad…

Az olimpiai játékokat rendező városok történetében London lesz az első, amely harmadszor ad otthont a nyári olimpiának. A szigetország fővárosa korábban, 1908-ban és 1948-ban is volt már házigazdája a világ legnagyobb sportseregszemléjének. A közelgő sporteseményt övező hírverésből sokan, köztük a bulvármédia is szeretné kivenni a részét. Például a The Sun, brit bulvárlap is teleharsogta a médiateret, hogy Madonna a londoni olimpia idejének közepére szervez egy hatalmas koncertet a Hyde Parkba. A zuhanyhíradó szerint a popikon négy év után új lemezt készít, s ezzel szeretné visszaszerezni a „Pop Királynője” címet, amit Lady Gaga bitorolt el tőle. Madonnának a jó ideig „ érettségi” fázisban lévő zenei karrier-pályája az elmúlt időkben jelentős gellert vett, ám a kortalan popdíva most kész arra, hogy ismételten megvillantsa zenei tehetségét. A folyamatos megújulásra képes, tökéletes koreográfiára épülő zenei produktumát már februárban, a SuperBowl szünetében is megcsodálhattuk.

Logóbotrány
Madonna mellett természetesen számos egyéb - a sportközvéleményt is izgalomban tartó – esemény is történik az olimpia körül. Itt van mindjárt a játékok legfőbb vizuális motívumául szolgáló „London 2012” feliratot hordozó logó, melyről nem csak a kreatív szakma szedte le a keresztvizet, hanem a laikusok körében is jelentős indulatokat gerjesztett.

A Wolff Olins tervezte logót még 2007. júniusában mutatták be a nagyközönség előtt. A logó képi megvalósítása ellen Irán tiltakozott - az olimpiától való távolmaradással is fenyegetőzött , mivel megítélésük szerint a szövegét akár „zionnak” (magyarul Cion) is lehet olvasni. Míg Irán rasszista jegyeket fedezett fel benne, addig mások „törött ablak”, vagy épp „hip-hop graffiti" névvel illették, s voltak, akik egy „eltorzított horogkereszt"-hez hasonlították. Sőt, volt olyan civil szervezet, mely azért kifogásolta a jelképet, mivel szerintük a kép nagyon hasonlít egy olyan jelenetre, melynek során egy személy orálisan kielégít egy férfit. Ezt akkor lehet látni, ha a bal kép a férfi és a jobb kép a fogadó partner.

A botrányoktól, kemény hangú nyilatkozatoktól sem mentes olimpiai várakozásokat David Cameron, brit miniszterelnök szavai hűtötték le: „Biztosítani akarjuk, hogy az olimpiai játékok 2012 után is maradandó értéket hagyjanak maguk után - a cél nem csupán egy városi rehabilitáció során Kelet-London újjáépítése, hanem nemzetgazdaságunk fellendítése és az új generáció aktív, sportos életmódra való ösztönzése”.

Meglátjuk!

by Bery :)